Kentsel Yaşam ve Mimari Çevre Bağlamında Kadına Şiddet Olgusu Üzerine Bir Araştırma: Adana Örneği

Yazarlar

  • Şenol DİKENCİK SENOL
  • Gökhan UŞMA

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8154316

Anahtar Kelimeler:

Kentsel Yaşam- Kentleşme- Kadın- Şiddet

Özet

Bu çalışmanın amacı, şiddet mağduru kadınların hangi kentsel koşullarda ve mimari çevrede yaşadıklarını incelemek, yaşadıkları çevrenin şiddet ile ilişkisini analiz etmek ve hangi şiddet türlerine maruz kaldıklarını inceleyerek, nedenleriyle ortaya koymaktır. Bu kapsamda Adana ilinde bulunan Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliklerine gelerek yaşadıkları şiddetten dolayı şikayetçi olan 100 kadın üzerinde bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Adana’nın hemen hemen her ilçesinde bulunan bu bürolara gelerek müracaat eden kadınlara anket uygulaması yapılmış ve farklı kentsel yaşam koşulları ortaya konulmuştur. Sonuç olarak her ne kadar farklı yaşam koşulları içerisinde bulunmuş olsalar da, kadınların şiddetin her türlüsüne maruz kaldıkları görülmüştür. Şiddete maruz kalan kadınların büyük bir çoğunluğu yaşadıkları çevreyi değiştirmek istemektedir. Bundan dolayı kentsel dönüşüm gibi çalışmalar ile kentsel yaşam olanaklarının artırılması ve mimari çevrenin iyileştirilmesi gerekliliğine ulaşılmıştır. Ayrıca son yıllarda Türkiye’de tartışma konusu olan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun ile kadına karşı şiddet engellenmeye çalışılsa da şiddet mağduru kadınların adli makamlara ve emniyet güçlerine olan güveninin çok az düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır. Bundan dolayı şiddettin engellenmesi için, devletin yükümlülükleri artmalı ve bu yönde çalışmalar yapan kuruluşlar desteklenmelidir.

Referanslar

Akıncı, S. (2019) Nevşehir’de Yaşayan Kadınların Kadına Şiddet Algısı, Basılmamış Yüksek Lisans, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Nevşehir.

Akkaş, İ., Uyanık Z. (2016) Kadına Yönelik Şiddet. Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi 6, 32-42.

Albayrak, F. (2010) Türkiye’de İnsan Hakları Yönetimi İl ve İlçe İnsan Hakları Kurulları Üzerine Bir Alan Çalışması, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Hatay.

Alkan, A., Duru, B. (2002) 20. Yüzyılda Kent ve Kentsel Düşünce, Der. ve Çev. Alkan, A., Duru, B., 20. Yüzyıl Kenti, (s.7-25) İmge Yayınevi Ankara

Bal, H. (2006) Kent Sosyolojisi, 3. basım, Isparta: Fakülte Kitabevi.

Bıyık, Z. (2011) Kamusal Mekanın, Kent Mekanından Soyutlanması ve Devlet Otoritesi’nin Yaratmış Olduğu Dokunulmazlık Algısının Süreçteki Rolü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Çalış, R.G. (2018) Şiddetin İktidar ve Totalitarizm Kavramları Çerçevesinde Gezi Olaylarının İncelenmesi. Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karaman.

Ertürk, Y. (2015) Sınır Tanımayan Şiddet, İstanbul: Metis yayınları

Genç, F. Keyder, Ç. Keymen, E.F. Köse Badur, A. (2021) Kentlerin Türkiyesi, İstanbul:İletişim Yayıncılık.

Gölbaşı, S. (2007) Kentleşme ve Suç: İstanbul’un Kentleşme Süreci ile Suçluluk Arasındaki İlişkinin Kuramsal Analizi, Basılmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Güleker Törer, E. (2020) Kadına Yönelik Şiddet-Diyarbakır İl Örneği, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sivas.

Güllüpınar, F. (2013) Türkiye’nin Kentleşme Deneyimi (II): 1980 Sonrası, Güneş F (Eds.), Kent Sosyolojisi (s. 252-282), Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Mitchell, D. (2020) Kent Hakkı, (Çev. A. Çavdar) İstanbul: Ayrıntı yayınları.

Najafova, L. (2020) Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle İlgili Araştırmaların Sistematik Derlemesi, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Entitüsü, İstanbul.

Rose, S. O. (2018) Toplumsal Cinsiyet Tarihçiliği Nedir, (Çev. F. B. Aydar) İstanbul: Can yayınları

Şen, F. (2015) Kent Hakkının Korunmasında Bir Mücadele Alanı Olarak Alternatif Medya: Taksim Projesi ve Gezi Parkı Örneği, Selçuk İletişim, 9 (1): 141-161.

Şenkul, A. (2014) Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadelede Uygulanan Sosyal Politikalar, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yalova.

Söylemez, S.D. (2021) Aile İçi Şiddet, Kadına Yönelik Şiddet ve 6284 Sayılı Kanun Kapsamında Koruyucu ve Önleyici Tedbirler, Basılmamış Yüksek lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.

Tekin, Ü. (2011) Şiddet, 1. basım, Ankara: Orient Yayınları.

Yiğitcan, G. (2013) Kadına Yönelik Şiddet-Kırıkkale Örneği, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırıkkale.

İndir

Yayınlanmış

2023-07-17

Nasıl Atıf Yapılır

DİKENCİK, Şenol, & UŞMA , G. . (2023). Kentsel Yaşam ve Mimari Çevre Bağlamında Kadına Şiddet Olgusu Üzerine Bir Araştırma: Adana Örneği . DÜNYA KADIN ÇALIŞMALARI DERGİSİ, 8(1), 34–48. https://doi.org/10.5281/zenodo.8154316

Sayı

Bölüm

Articles