Spivak’ın Madun Teorisi Bağlamında İbrahimî Dinler ve Feminizm

Yazarlar

  • Hacer AYAZ ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8154495

Anahtar Kelimeler:

Dindar Feminizmler- Feminist Teoloji- Spivak- Madun/luk- Yapısöküm

Özet

Bu çalışma, İbrahimî dinler olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslâmiyet’e mensup dindar kadınların dinî inanç ve geleneklerine feminist yaklaşımları bağlamında ortaya çıkan dindar feminizmlerin epistemolojik ve metodolojik zeminde post-kolonyal çalışmalardan madunlukla nasıl bir ilişki kurduklarına odaklanmaktadır. Feminist diskura dayanarak gerek gündelik ve sosyal gerekse de dinî yaşamları içinde bilinç düzeyinde sahiplenip deneyimledikleri yeni yaşam ve düşünüş biçimlerinin dayandığı teorik zemin, çalışmada Gayatri Chakravorty Spivak’a ait madun/madunluk kavramı ekseninde ele alınmıştır. Üç ilâhî dinin kendine özgü dinî gelenekleri içinde bulunan ve toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı olarak kadın karşıtı kabul edilen çeşitli normların, kutsal metinlerin ve değerlerin bu dinlere mensup feminist kadınlar tarafından ele alınış ve yorumlanışında feminizmin oynadığı analitik rol göz önünde bulundurularak, üç dindar feminizm için de nihai amacın dinlerinin toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı olmayan özünün/hakikatinin ortaya çıkarılması olduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Yahudi, Hristiyan ve İslâmî feminizmlerin sahip oldukları bu ortak teolojik amaca ulaşmak adına izledikleri yol ortaya koydukları akademik yazın faaliyetleri incelenerek açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda, üç dindar feminist diskur için de post-yapısalcı bir yaklaşım olan ve yine Spivak’ın özellikle yeni bir boyut kazandırarak feminist bir yöntem olarak kullanılmasını da istediği yapısökümün (deconstruction) metodolojik bir araç olarak oynadığı kritik rol açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda feminist bilincin dindar feministler nezdinde ait oldukları dinî geleneklerin kadına dair koydukları betimlemeler, sınırlar ve yargıların varlığına rağmen geleneklerinden tamamen vazgeçme eğilimi göstermemeyi tercih etmeleri ve hâlihazırda feminist bilinçleri ile dindar kadınlar olarak kalma niyetleri çalışmanın temel güzergâhlarından biri olmuştur. Araştırma sonucunda çalışma, postmodern dönemde ortaya çıkmış dindar feminizmlerin, kadının geçmişte ve günümüzdeki konumu üzerine yoğunlaştıkları ve bu bağlamda her üç feminizm için de kadının konumunun ne olduğu konusunda, post-kolonyal bir yaklaşım olan madun/luğu analitik bir ilmek olarak kullandıkları ve bir adım ötesi olan dinî geleneklerinin toplumsal cinsiyet eşitliğine uygun olduğunu ortaya koymak adına da yapısökümü metodolojik bir aygıt olarak kullandıkları tespit etmiştir. 

Referanslar

Ahmed, L. (1992). Women and gender in Islam: Historical roots of a modern debate. Yale University Press.

Al-Hibri, A. (1982, January). A study of Islamic herstory: Or how did we ever get into this mess?. In Women’s Studies International forum (Vol. 5, No. 2, pp. 207-219).

Berktay, F. Tek Tanrılı Dinler Karşısında Kadın. İstanbul: Metis.

Dölek, İ. Feminist Kristoloji Bağlamında Yeni Ahit Metinlerindeki Kadınların Konumu ve Rolü. Antakiyat, 2(2), 190-208.

Göle, N. (2011). Modern Mahrem: Medeniyet ve Örtünme. Metis yayınları.

Haddad, Y. Y., & Esposito, J. L. (Eds.). (2001). Daughters of Abraham: feminist thought in Judaism, Christianity, and Islam (Vol. 20). Gainesville: University Press of Florida.

Heschel, S. (1986). On Being a Jewish Feminist. All American Women: Lines that Divide, Ties that Bind.

Japinga, L. (1999). Feminism and Christianity: An essential guide. Abingdon Press.

Lane, D. A. (1985). Christian Feminism. The Furrow, 663-675.

Lacoue-Labarthe, I., & Tomlinson, H. (2016). The emergence of a Jewish “feminist consciousness”: Europe, the United States and Palestine (1880-1930). Clio. Women, Gender, History, 44(2), 95-122.

Leonard J. Swidler, “Jesus Was a Feminist,” Catholic World, (January 1971).

Margot, B. (2009). Feminism in Islam: Secular and religious convergences. London: Oneworld.

Mir-Hosseini, Z. (1999). Islam and gender: The religious debate in contemporary Iran. Princeton University Press.

Rhouni, R. (2010). Secular and Islamic feminist critiques in the work of Fatima Mernissi. Brill.

Riedner, Rachel (Review by), “Review: A Critique of Postcolonial Reason: Toward a History of the Vanishing Present by Gayatri Chakravorty Spivak”, American Studies International, 38(3), Mid-America American Studies Association, 2000.

Phyllis Trible, “Depatriarchalizing in Biblical Interpretation,” Journal of the American

Academy of Religion (1973).

Ross, T. (2004). Expanding the palace of Torah: Orthodoxy and feminism. UPNE.

Sharma, A., & Young, K. K. (Eds.). (1998). Feminism and world religions. State University of New York Press.

Somay, B. (2008). Çok Bilmiş Özne. Ayrımcılık. İstanbul: Metis Yayınları.

Spivak, G. C. (1988). Can the subaltern speak?(s. 66-111). I Williams, P., Chrisman, L.(1994). Colonial Discourse and Post-Colonial Theory. A reader.

Spivak, G. C. (1996). The spivak reader: selected works of Gayatri Chakravorty Spivak. Ed. by Donna Landry and Gerald MacLean, Routledge, New

Tuksal, H. Ş. (2012). Kadın karşıtı söylemin İslam geleneğindeki izdüşümleri. Ankara: Otto Yayınları.

Wadud, A. (1999). Qur'an and woman: Rereading the sacred text from a woman's perspective. Oxford University Press, USA.

İndir

Yayınlanmış

2023-07-17

Nasıl Atıf Yapılır

AYAZ, H. (2023). Spivak’ın Madun Teorisi Bağlamında İbrahimî Dinler ve Feminizm . DÜNYA KADIN ÇALIŞMALARI DERGİSİ, 8(1), 59–68. https://doi.org/10.5281/zenodo.8154495

Sayı

Bölüm

Articles